ASAM PEDAS MELAKA

Hai kawan2. Tengahari ni kan, sis rasa sis nak share dengan korang resepi ikan masak asam pedas Melaka lah. Haaa, dengar pun dah terliur kan? Tak makan lagi tuu. Hahahha. Jadi apa kata korang cuba resepi yang sis nak share ni. Confirm sedap la! Selamat mencuba semua. Heheheh




Image result for asam pedas melaka


Bahan-bahan:
  • 4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
  • 3 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih 
  • 3 cm belacan - Liza guna 1cm je
  • 2 cm kunyit hidup 
  • 1 sudu besar lada hitam  
  • *(bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada hitam blend skali)
  • 3 batang serai - dititik
  • 1 sudu teh halba 
  • Daun kesum + bungan kantan
  • Bendi / terung 
  • Air asam jawa secukupnya
  • Garam + gula
  • Minyak utk menumis


Caranya:

  1. Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
  2. Masukkan bhn2 blend td dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak..  (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)
  3. Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt.( Liza letak 1 s/t je).. masukkan daun kesum n bunga kantan..
  4. Masukkan ikan, Kacau2 sikit, dan masukkan air asam jawa.
  5. Banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair. Kalau cair sgt tak sedap pulak. Masam tu u all boleh agak2 jugak. Jgn sampai masam gilerrr.
  6. Masukkan bendi or terung.
  7. Perasakan dengan garam dan  biar dia mendidih.
  8. Tutup api. Dah siap!

Comments

Popular Posts